< tilbage 28-02-2024 - 12:46

Højesteret ændrer praksis for erstatningsansvar i andelsboligforeninger

Højesteret har i en dom afsagt den 25. august 2023 ændret praksis for, hvem der skal betale for skader på den fælles ejendom, som er forårsaget af en andelshavers byggearbejder i sin bolig.

Det er ganske sædvanligt at andelshavere ønsker at foretage forandringer i deres bolig, og dette har de i langt de fleste tilfælde også ret til. Det sker desværre nogle gange, at arbejder udført i en bolig medfører skade på den fælles ejendom eller på andre andelshaveres bolig.

 

Indtil videre har det været almindeligt antaget i branchen, at hvis man som andelshaver var kilde til en skade på den fælles ejendom, ja – så havde man også det økonomiske ansvar for at udbedre skaderne. På samme måde som en lejer efter lejeloven er erstatningsansvarlig for skader som opstår som følge af installationer som lejeren har foretaget.

 

I den nyligt afsagte dom, har Højesteret dog afgjort, at dette udvidede erstatningsansvar ikke gælder på samme måde for en andelshaver i en andelsboligforening. Og begrundelsen fra Højesteret er, at man ikke kan sidestille forholdet mellem en lejer og en udlejer, med forholdet mellem en andelshaver og en andelsboligforening idet de sidste har en fælles interesse i foreningens ve og vel.

 

Den konkrete sag omhandler en andelshaver, der hyrede en hovedentreprenør til installation af nyt badeværelse. Efter entreprisens afslutning strømmede der vand ud fra et beskadiget rør, og dette forårsagede skader på andelsboligen og på den fælles ejendom.  Andelsboligforeningen mente, at andelshaveren var erstatningsansvarlig, men Dommen fra Højesteret betyder, at foreningen måtte rejse sit krav overfor underentreprenøren, der havde forårsaget skaden. Og dette uanset, at det ikke var foreningen som havde et kontraktforhold med underentreprenøren.

 

Mange andelsboligforeninger har vedtægter som ikke tager højde for denne nye situation, og hvor foreningen derfor ikke kan forvente at få dækket skader på foreningens ejendom i tilsvarende tilfælde. Vi opfordrer til, at foreningerne forholder sig til, hvordan deres vedtægter ser ud i dag, og vurderer om der er behov for en ændring af vedtægten. Ønsker I hjælp til dette, er I meget velkomne til enten at tage kontakt til jeres daglige administrator eller kontakte vores juridiske afdeling direkte ved at skrive en mail til jur@swe.dk 

< Tilbage