< tilbage 15-07-2019 - 09:38

Ny lovgivning i EU med krav om fjernaflæsning af forbrugsmålere

 

Der er vedtaget ny lovgivning i EU som næste fase af EED-direktivet (Energy Efficiency Directive) med krav om fjernaflæsning.

 

Konsekvenserne heraf er:

25. okt. 2020 - Fjernaflæste målere ved totalinstallation og renovering

Fra 25. oktober 2020 er det ikke længere tilladt at montere manuelle forbrugsmålere ved totalinstallation og renoveringer.
Fjernaflæste målere skal i tredje kvartal 2020 desuden aflæses minimum 2 x årligt.

 

1. jan. 2022 - Månedlig aflæsning af alle fjernlæste målere

Fra 1. januar 2022 skal der leveres aflæsning på alle fjernaflæste forbrugsmålere minimum en gang om måneden.

Derefter har alle ejendomsejere og ejendomsadministratorer 5 år til at udskifte samtlige manuelle målere til fjernaflæste, inden den endelige stramning af EED-direktivet træder i kraft d. 1. januar 2027.

 

1. jan. 2027 - Kun fjernaflæsning

Manuelle målere skal være udfasede. Alle forbrugsmålere skal være fjernaflæste pr. 1. januar 2027.

Dermed skal alle manuelle forbrugsmålere udskiftes til fjernaflæsning i alle bygninger.

 

Såfremt I har installeret fjernaflæselige forbrugsmålere, bør I gennemgå de aftaler I har vedrørende aflæsning af målerne og om nødvendigt indgå nye aftaler med forsyningsselskaberne og dermed sikre, at ovenstående krav til aflæsning opfyldes.

I forbindelse med udskiftning af målere, bør udskiftning ske til fjernaflæselige målere.

 

Ovenstående ændrer ikke på de krav og undtagelser, der allerede nu er gældende i henhold til Målerbekendtgørelsen om installering af individuelle forbrugsmålere.

 

Kravene er:

Individuel måling af el

I bestående bebyggelse skal der installeres målere til måling af forbruget af el i den enkelte bolig- eller erhvervsenhed.

 

Individuel måling af gas

Ved nyinstallering af gasinstallation i bestående bebyggelse skal der installeres målere til måling af forbruget af gas i den enkelte bolig- eller erhvervsenhed.

I bestående bebyggelse skal der installeres målere til måling af forbruget af gas i den enkelte bolig- eller erhvervsenhed, hvis det er teknisk gennemførligt og omkostningseffektivt.

I ejendomme med flere bolig- eller erhvervsenheder, der opvarmes fra en varmecentral, skal der installeres målere til afregningsmåling af forbruget af gas på leveringsstedet.

 

Individuel måling af koldt vand

I bestående bebyggelse skal der ved nyinstallering af vandinstallationen i den enkelte bolig- eller erhvervsenhed forberedes installering af målere til måling af forbruget af koldt vand fra vandleverandøren i enheden.

 

Individuel måling af varmt vand

Ved nyinstallering af vandinstallationen i bestående bebyggelse skal der installeres målere til måling af forbruget af varmt vand i den enkelte bolig- eller erhvervsenhed.

I bestående bebyggelse skal der inden den 31. december 2016 installeres målere til måling af forbruget af varmt vand i den enkelte bolig- eller erhvervsenhed, hvis det er teknisk gennemførligt og omkostningseffektivt.

I ejendomme med flere bolig- eller erhvervsenheder skal der installeres målere til måling af forbruget af varmt vand for varmtvandsinstallationen som helhed.

Ovenstående finder ikke anvendelse, hvis der installeres målere til måling af det samlede forbrug af vand, og målere til måling af det samlede forbrug af varme til opvarmning og varmt vand i den enkelte bolig- eller erhvervsenhed.

 

Individuel måling af varme

Ved nyinstallering af varmeanlæg i bestående bebyggelse skal der installeres varmeenergimålere til måling af forbruget af varme i den enkelte bolig- eller erhvervsenhed.

I bestående bebyggelse skal der installeres varmeenergimålere eller varmefordelingsmålere til måling af forbruget af varme i den enkelte bolig- eller erhvervsenhed.

I bestående bebyggelse skal der ved udskiftning af målere eller målersystem installeres varmeenergimålere fremfor varmefordelingsmålere, hvis det er teknisk gennemførligt og omkostningseffektivt.

I ejendomme med flere bolig- eller erhvervsenheder opvarmet med fjernvarme og i varmecentraler, der betjener flere bygninger, skal der installeres målere til afregningsmåling af forbruget af varme på leveringsstedet.

 

Individuel måling af køling

Ved nyinstallering af køleanlæg i bestående bebyggelse skal der installeres målere til måling af forbruget af køling i den enkelte bolig- eller erhvervsenhed.

I bestående bebyggelse skal der inden den 31. december 2016 installeres målere til måling af forbruget af køling i den enkelte bolig- eller erhvervsenhed, hvis det er teknisk gennemførligt og omkostningseffektivt.

I ejendomme med flere bolig- eller erhvervsenheder kølet med fjernkøling og i kølecentraler, der betjener flere bygninger, skal der installeres målere til afregningsmåling af forbruget af køling på leveringsstedet.

 

Undtagelser

Følgende bygninger kan fritages for at overholde en eller flere af ovenstående krav:

  • Bygninger, hvor særlige tekniske forhold i bygningen eller i denne bygningstype vil medføre, at installationsomkostningerne vil blive uforholdsmæssigt store i forhold til den besparelse, den enkelte forbruger ville opnå.
  • Bygninger, hvor særlige tekniske forhold i bygningen eller i denne bygningstype gør det nødvendigt med en længere installationsperiode.
  • Bygninger, hvor den enkelte forbruger ikke vil få nogen økonomisk fordel, eller hvor den privatøkonomiske rentabilitet vil blive negativ ved installation af målere. Ved beregning heraf skal der anvendes en gennemsnitlig tidshorisont, som svarer til den typiske lånefinansiering og til den forventede afskrivningstid for installationen.

 

Foreninger, der ikke har installeret individuelle forbrugsmålere, bør indhente en rentabilitetsberegning, hvis de ikke allerede har gjort det. Vi kan være behjælpelige med indhentelse af tilbud fra rådgivere, såfremt bestyrelsen ønsker det.

 

< Tilbage