< tilbage 01-03-2022 - 09:35

Stigende renter. Er der penge at spare for din andelsboligforening?

Stigende renter lyder måske ikke umiddelbart, som noget boligejere ønsker sig. Men har foreningen et realkreditlån med fast rente, får I for alvor glæde af jeres valg af lån, når renterne stiger.

Året 2022 er nu er skudt i gang og det har indtil videre bragt store rentestigninger, hvilket betyder at man igen skal benytte lån med en fast rente på 2,5%. Rentestigninger er ikke kun en dårlig ting for andelsboligforeninger. Det giver nemlig mulighed for at skære en del af restgælden, hvis foreningen har et eksisterende lån med en fast, lav rente.

 

I første omgang kan I glæde jer over, at foreningens rente er fast og derfor forbliver uændret. Udover dette har foreningen en mulighed for at skære en del af restgælden, hvis I vælger at indfri foreningens realkreditlån ved for eksempel en låneomlægning til et lån med en højere rentesats.

 

Muligheden for at få en lavere gæld opstår, fordi kursen på foreningens eksisterende lån falder, når renterne på de finansielle markeder stiger. Med andre ord kan foreningens indfri jeres eksisterende realkreditlån for mindre end foreningen reelt skylder.

 

Så meget kan I skære af jeres gæld:

For at få glæde af de højere renter, skal foreningen have et lån med fast lav rente på 0,5 eller 1 procent. Har foreningen et 0,5-procentlån får I den største besparelse på jeres gæld, fordi kursen er faldet mere end på lån med en højere fast rente.

 

Eksempelvis kan en forening skære ca. 100.000 kroner af deres gæld, hvis de har et 0,5-procentlån på en mio. kr. og lægger lånet om til et nyt realkreditlån med 2% rente. Reduktionen i restgælden skyldes udelukkende kursgevinsten ved omlægningen.

 

For en andelsboligforening vil det betyde, at I kommer til at skylde mindre i foreningens ejendom efter en omlægning, men til gengæld vil det også betyde at foreningen skal betale en højere rente på foreningens lån. Omlægningen kan være attraktiv, hvis foreningen  forventer, at renten falder igen, så foreningen senere kan omlægge lånet til et nyt realkreditlån med en lavere rente. Det kan selvfølgelig også være, at foreningen bare gerne vil sikre sig en gældsbesparelse her og nu.

 

En låneomlægning som beskrevet ovenfor kaldes en opkonvertering. Ved denne type låneomlægninger løber foreningen således en kalkuleret risiko. Dette skyldes at besparelsen på gælden ofte ender med at blive spist op af den højere rente, når der er gået lidt mere end 10 år.

 

Men med et realkreditlån med fast rente ved foreningen dog altid præcist, hvor meget man risikerer at betale mere for det nye lån i årene efter også på tidspunktet for opkonverteringen, således at man kan afveje risikoen op imod den gevinst der opnås ved omlægningen.

 

For at opnå den fulde gevinst at en opkonvertering, skal renten med andre ord falde igen inden der er gået 10 år, så foreningen igen kan nedkonvertere til en lavere rente igen og dermed sikre en lavere årlig ydelse. Ellers ender opkonverteringen med at være en underskudsforretning.

 

Ønsker jeres forening en drøftelse af de muligheder foreningen har, kan I med fordel tage kontakt til vores rådgivere i Lån og byggeafdelingen, som med garanti kan hjælpe jeres foreninger med at klarlægge de eksakte muligheder som er til stede for netop jeres forening. 

 

Kontakt René Anias på 33764748 eller via mail rha@swe.dk - for høre mere om jeres muligheder.

< Tilbage